Penicíliová hniloba - Penicillium expansum

 

Peniciliovú, alebo tiež inak nazývanú modrú hnilobu spôsobujú huby rodu Penicillium, predovšetkým však druh P.expansum. Je to najčastejšia choroba jabĺk a hrušiek počas skladovania. K infekcii ovocia dochádza predovšetkým pri rôznych poraneniach. Choroba sa v sklade šíri z napadnutých plodov na zdravé plody, preto sa musí ovocie pravidelne kontrolovať a nahnívajúce kusy odstraňovať. Ochorenie sa prejavuje tvorbou svetlohnedých, okrúhlych, mierne prepadnutých škvŕn na stĺpke plodov, dužina pod postihnutými miestami mäkne a stáva sa kašovitou. Na povrchu škvŕn sa tvoria modrozelené hrudky konídií. Patogén môže produkovať mykotoxin patulin. Výskytu hniloby sa dá obmedziť uskladnením dobre vyzretého a nepoškodeného ovocia a zaistením optimálnych skladovacích podmienok.

Ak je plod len čiastočne nahnitý, môžeme ho síce vykrojiť, ale aj zdanlivo zdravé pretivá majú typický nepríjemný pach a nahorkastú chuť. Svedčí to o tom, že huba svojími jedovatými látkami znehodnotila prakticky celý plod, a preto by sme ani čiastočne nahnité plody nemali vykrajovať a konzumovať.