Recepty

 

Plody drieňa (Cornus mas L.). drienky sú kôstkovice. Môžeme ich konzumovať v čerstvom stave a tiež pripraviť z nich v domácnosti rôzne konzervárenské výrobky. Predovšetkým veľmi dobrý, pikantný a osviežujúci kompót, vhodný hlavne k špeciálnym jedlám. Príprava kompótu je jednoduchá. Nazbierané plody očistíme, opláchneme pod prúdom tečúcej vody a naplníme do Omnia pohárov. Zalejeme nálevom (na 1 L vody 500 g cukru). Sterilizujeme pri teplote 90 °C asi 25 až 30 minút. Plody kompótujeme v technologickej zrelosti, majú byť tvrdé, ale dobre vyzreté. Nesmieme zabudnúť, že naoberané plody po niekoľkých dňoch zmäknú.

Chutný a obľúbený v domácnosti je i drienkový džem. Očistené plody ešte tvrdé vykôstkujeme, na 1 kg odkôstkovanej hmoty, pridáme 600-700 g cukru. Za mierneho zohrievania a stáleho miešania cukor rozpustíme. Potom po malých množstvách za stáleho miešania na prudkom ohni zahustíme a plníme do pohárov a hneď uzatvoríme.

Z plodov drieňa - drienok môžeme pripraviť tiež rôsol, lekvár, sirup, víno, destilát, zaliať do liehu, sušiť a zo sušených pripraviť hodnotný a chutný čaj. Vhodné sú i na kompótovanie s iným menej hodnotným ovocím, ako sú padavky jabĺk, hrušiek a pod., ktorých je v tomto období dostatok.

Drienky a výrobky z nich majú vysoký obsah cenných nutričných látok, hlavne vitamínu C a minerálií. Obsah vitamínu C je podobný, ako pri čiernych ríbezliach, približne 4-krát väčší ako v citrusovom ovocí. Aj kompót z drienok má približne 2-krát väčší obsah vitamínu C, ako čerstvá šťava z citrónov. V lekvároch je jeho obsah vysoký, a to 30-50 mg % v 100 g. Plody v čerstvom stave a výrobky z nich majú podobné účinky ako čučoriedky, brusnice a môžeme povedať, že v niektorých znakoch a vlastnostiach ich aj prevyšujú.