Ostružina malinová

 

Lat.: Rubus idaeus L.
Ľudové názvy: malina, maliník, červená malina

 

Výskyt

Vyskytuje sa najmä na rúbaniskách. Zbierame mladé svieže listy, keď rastlina kvitne (v júni) a zrelé červené plody. Droga Folium rubi idaei tvorí súčasť priemyselne vyrábaných močopudných, žlčopudných detských čajovín a iných prípravkov. Fructus rubi idaei sa používa v lekárnictve na prípravu sirupu.

 

Upozornenie

Obidve rastliny možno pestovať v hlbšej živnej dostatočne vlhkej pôde. Rozmnožujeme vegetatívne. U nás šľachtené (ostružina: odroda Wilsonova raná, maliník: odrody Lloyd George a L) v skupine ovocia.

 

Poznámka

Ako dietetický čaj upotrebujú sa černicové, jahodové, malinové listy, ktoré fermentujeme a to tak, že mladé, čerstvé listy necháme trochu zvädňúť (12-14 hodín v tieni), potom icb zľahka povaľkáme a uschované v plátennom vrecúšku 1-2 dni ponecháme v teple (najviac pri teplote 45 °C), normálne dosušíme a uschováme. Listy síce zhnednú, ale nadobudnú vôňu. Ináč listy sušíme iba prirodzeným teplom (umelým pri teplote 40-50 °C) a častejšie obraciame. Zle sfarbené listy odstránime.