Okáň hruškový - Saturnia pyri[br]Foto: [b]Josef Dvořák[/b]Okáň hruškový - Saturnia pyri
Foto: Josef Dvořák
Okáň hruškový - Saturnia pyri[br]Foto: [b]Josef Dvořák[/b]Okáň hruškový - Saturnia pyri
Foto: Josef Dvořák

Okáň hruškový - Saturnia pyri

 

Tento najväčší stredoeurópsky motýľ sa vyskytuje v teplých oblastiach v ovocných sadoch, parkoch a záhradách. Je aktívny v noci, ale samice lietajú niekedy aj počas dňa; v máji a júni. Na prilákanie partnera používajú 'voňajú' látku (pohlavný feromón), ktorú samčeky zachytávajú aj počas letu hrebeňovými tykadlami. Samice kladú vajíčka v skupinách (do 10) na kôru, konáriky a spodok listov živnej rastliny. Húsenice sa liahnu o 14-30 dní a žerú listy ovocných stromov (napr. jabloň, hruška, čerešňa) ale aj iných listnatých drevín. Po tele majú hnedé kruhovité bradavky. Pred kuklením si zhotovujú na kmeňoch hnedý zámotok hruškovitého tvaru. Prezimuje kukla, niekedy zotrváva v kuklovom štádiu aj viac rokov. U nás má jednu generáciu v roku.