Vijačka čokoládová - Ephestia elutellaVijačka čokoládová - Ephestia elutella

Vijačka čokoládová - Ephestia elutella

 

Motýľ má dĺžku tela 6-8 mm a v rozpätí predných krídel meria 12-20 mm. Predné krídla sú hnedo šedé až tmavošedé, poprášené svetlými a tmavými šupinkami, zadný okraj krídel je hnedý alebo hrdzavo hnedý. Dva jasné pruhy sú lemované tmavým odtieňom. Zadné krídla sú špinavo sivé alebo svetlo sivé, u samčekov pri základe s chumáčikom bielo žltých vláskov. Vijačka čokoládová prezimuje v štádiu dospelých húseníc v zámotku. Na jar prvé motýle sa hromadne objavujú koncom mája a začiatkom júna. Húsenice vyliahnuté z vajíčok sa začínajú skoro pohybovať a hľadajú si vyhovujúce miesto, vžierajú sa do zrna a neskôr prechádzajú do endospermu. V tomto štádiu sa húseničky len veľmi ťažko odhaľujú a preto zostávajú nepovšimnuté. Spriadajú pavučinové vlákna, ktorými spájajú exkrementy a jednotlivé zrna obilnín do jemných chumáčikov. Celkový vývoj pri priemerných podmienkach trvá (vajíčko:húsenica:kukla) 7:82:16 = celkom 105 dní. Imágo je veľmi citlivé na nízke teploty a hynie pri teplote 5°C. Naproti tomu húsenica je veľmi odolná, hlavne keď je v zámotku a vydrží aj teplotu –18°C počas 24 hod. Vo vykurovaných skladoch môže mať až 5 generácií, v ostatných nevykurovaných skladoch 1-2 generácie do roka.

Trebon 30 EC | Reldan 40 EC | Actellic 50 EC | Detia Gas EX