Zavlažovanie cesnaku

 

Cibuľa a cesnak sú po celý rok nepostrádateľnou zeleninou v našej kuchyni. Väčšina záhradkárov má preto záujem dopestovať si dostatočné množstvo cibule pre celoročnú potrebu. Trvácnosť cibule kuchynskej pri skladovaní závisí od pestovaného kultivaru, spôsobu pestovania, zdravotného stavu a spôsobu zberu.

Kultivary cibule kuchynskej pre jarnú sejbu (Alice, Všetana, Zlatava, Karmen) sú vhodné na skladovanie. Zásady pestovania zo semena alebo zo sadzačky záhradkári iste poznajú. Veľmi dôležité je však vystihnúť, kedy ukončiť závlahu, aby sa neoddialilo ukončenie vegetácie a zaťahovanie kŕčikov. Pri vlhkom počasí je niekedy účinný postrek proti najnebezpečnejšej chorobe, plesni cibuľovej. Prejavuje sa najskôr bledými škvrnami, neskoršie sivým povlakom na listoch. Na postrek sú vhodné bežné fungicídy (Kuprikol, Novozir N 50, Dithan, Perozin).

Pri správnom pestovaní a rovnomerne hustom poraste cibuľa dozrieva pomerne rovnako. Prvým príznakom ukončenia vegetácie je, že prestanú narastať nové listy. Listy začínajú žltnúť a padať. Najvhodnejším obdobím pre zber je keď padne 1/3 až 1/2 vňate. V našich záhradkách sa všeobecne cibuľa zberá o niečo neskôr. Pri neskoršom zbere sa len o málo zvyšuje úroda, ale sú väčšie straty pri skladovaní, pretože ju poškodzuje hniloba. Naopak, cibuľa predčasne pozberaná sa zle dosušuje.

Obdobie dozrievania je rozdielne medzi cibuľou pestovanou zo sadzačky a zo semena. Cibuľa zo sadzačky dozrieva v priemere o 2 až 3 týždne skôr ako zo semena. Rozdiel v zbere ovplyvňuje i veľkosť sadzačky, obdobie sejby, sadenia a celkový spôsob pestovania. Cibuľu preto zberáme podľa stavu porastu a nie podľa kalendára. Dobre dopestovaná a zberaná cibuľa ukončí vegetáciu a prejde do obdobia pokoja (dormancie). Počas dormancie, pri vhodných podmienkach skladovania sa ľahko uchová bez väčších strát a poškodenia.

Fyziologické zmeny pri dozrievaní cibuleFyziologické zmeny pri dozrievaní cibuleHlavným ukazovateľom zrelosti je padanie vňate. To však platí len vtedy, keď je vňať zdravá. Po vybratí cibule z pôdy možno podľa koreňov zistiť, či sme cibuľu zberali v správnom období. Cibuľa má na konci vegetácie bohaté korene, na ktorých vidieť, že sú staršie. Pri oneskorenom zbere, najmä pri vlhkom počasí, alebo nevhodnom neskorom polievaní začínajú narastať vedľa starých koreňov nové. Táto cibuľa namiesto usušenia vňate i koreňov začína opäť rásť. V sklade predčasne vytvára nové listy, ľahko sa infikuje rozličnými chorobami a zahníva. Súčasťou správneho zberu a prípravy na skladovanie je i triedenie. Cibuľu treba po usušení, ktoré za slnečného počasia môže trvať 7 až 14 dní vytriediť. Na uskladnenie sú vhodné len zdravé, nepoškodené cibule s dobre zatiahnutým kŕčikom, ktorý uzatvára vstup chorobám.

Cibuľu skladujeme v chladnejšej a vetrateľnej miestnosti. Optimálna teplota je 0°C a relatívna vlhkosť 65%. Pri vyšších teplotách sú vyššie straty dýchaním, cibuľa začína skôr pučať. Pri vyššej vlhkosti začínajú narastať i korienky.

Cesnak reaguje na neskorý zber veľmi výrazne s rozpadom cibule na strúčiky. Stanovenie vhodného termínu zberu je o niečo náročnejšie, pretože sa pestuje viac typov cesnaku. Najskôr sa zberá cesnak z jesennej výsadby (približne v júli). Paličiakom, ktoré vytvárajú kvetnú stonku s pacibuľkami nepadá vňať. Zberajú sa skôr, ako sa vyvinú pacibuľky a to keď začína žltnúť kvetná stonka. Širokolisté nepaličiaky z jesennej výsadby, ale najmä jarné, ktoré majú jemnejšie, užšie listy sa zberajú, keď začína padať vňať.