Zberová zrelosť a dosúšanie

 

Správny čas a optimálna zrelosť, pri ktorej treba zberať cibuľu a cesnak, patria k veľmi dôležitým činiteľom, ktoré ovplyvňujú ich skladovú trvanlivosť.

Cibuľu zberáme, keď ustal jej rast, väčšina rastlín sa ohla v kŕčku a poľahla, pričom aj farba vňate je žltkastá. Vybratú cibuľu pri spoľahlivom, suchom počasí aspoň prvé dni dosúšame na slnku na pevnom podklade (nie na zemi). V žiadnom prípade nám nesmie dosúšaná cibuľa zmoknúť. Znamenalo by to oživenie k novej vegetácii a tým zníženie jej trvanlivosti. Dosúšanie však musí trvať dlhšie, najlepšie, keď je voľne rozprestretá na povale až do jesenných dní. Vtedy ešte pred konečným uložením na zimu hmatom a vizuálne zistíme, či niektorá cibuľa nevypučala, prípadne nezmäkla, alebo či nemá hrubý, živý kŕčok. Také vyradíme a ako prvé skonzumujeme. Zdravá, vysušená cibuľa najlepšie prezimuje v úplne suchom prostredí, kde teplota nikdy neklesne pod nulu, ale môže tam byť aj dosť teplo. Je jedno, či ju dáme do organtínových vreciek, alebo pomocou motúza zapletieme do pletencov a zavesíme. Bežný typ studenej pivnice nie je na prezimovanie cibule ani cesnaku vhodný, pretože je tam veľmi vlhko.

Cesnak zberáme (vykopávame pomocou rýľa), keď sa polovica nadzemnej časti rastlín vyfarbí do žita. Toto obdobie nepremeškáme, úplné zožltnutie a poliehanie stonky značí prezretie, je známkou rozpadu zloženej cibule na jednotlivé strúčiky. Taký cesnak stráca na trvanlivosti, schopnosti prezimovať, Podobne ako cibuľu, dosúšame cesnak spočiatku na prudkom slnku a chránime pred dažďom. Za neistého počasia urobíme z cesnaku hneď po vybratí zo zeme viazaničky (nadzemné stonky ostanú celé, neskrátené) po 15 až 20 kusoch a zavesíme na vzdušnom mieste, kde môžu ostať až do obdobia jesenných mrazov. Slabý mrázik cesnaku neuškodí, ani nenaruší jeho trvanlivosť. Pred uložením na zimu vňať až na 50 mm zvyšok nad cibuľou odrežeme. Čiastočne môžeme skrátiť aj korene. Na zimu ho uložíme do košov, jednotlivé vrstvy preložíme papierom. Uloženie musí byť vzdušné. Ak ho na prezimovanie uložíme na povalu, prikryjeme ho proti premŕzaniu slamou, alebo dekami. Ak je v komore alebo v teplejšej miestnosti, taktiež ho prikrývame proti zbytočnému vysýchaniu. Cesnak aj cibuľa pozberané v správnom čase, dobre dosušené a správne prezimované, vydržia zdravé až do budúcej úrody, čiže júla budúceho roku.

Je samozrejmé, že trvanlivosť je závislá aj od spôsobu pestovania, preto uvediem aspoň heslovite pestovateľský postup:

  • Dbať na striedanie kultúr, cesnak po cesnaku alebo cibuli nasadiť na to isté miesto skôr ako za 3 roky.
  • Nasadiť na záhony hnojené čerstvým hnojom, ale až za rok či dva po takomto hnojení.
  • Na sadbu vyberať iba dobre vyvinuté, obvodové strúčiky, moriť ich pred sadením namočením do 8 % Sulky 4 až 5 hodín, alebo v 4 % Sulke prípadne Polybarite 8 hodín (od večera do rána) a sadiť až po povrchovom obschnutí strúčikov.
  • Nesadiť do mokrej pôdy, hĺbka sadenia v ľahšej pôde a teplej polohe asi 80 mm, v studenej pôde asi 50 mm, čas sadenia október až november.
  • Polievať a prihnojovať iba do začiatku júna.
  • Kvetné stvoly vylámať hneď, ako sa vyvinú (len na ozdravenie sadby niekoľko ponechať a sadiť ich výhradne na jar): Inak vňať na rastúcom cesnaku nezapletať, vraj aby "išla sila do cibúľ", cesnaku to škodí.
  • Choré rastliny vybrať aj so zemou a spáliť.
  • Vyberať, dosúšať, prezimovať, ako je to v článku opísané.

Raz za určité obdobie (po 10. až 15. rokoch vymeniť sadivo) alebo 2 až 3 roky sadiť do úplne iného typu zdravej pôdy.

Cibuľku sadzačku prezimovať v suchu, pri stálej teplote okolo 18 až 20°C, alebo aspoň posledný mesiac pred výsadbou uložiť do miestnosti s teplotou okolo 20 až 25°C. Zdravá, na prezimovanie súca cibuľa narastie zo sadzačiek veľkých 6 až 10 mm. Nesadiť veľmi skoro, stačí koncom marca, alebo v apríli. Sadíme plytko, iba pod povrch.

Veľkú, prerastenú sadzačku (môžeme si ju aj zámerne kúpiť), sadíme hlbšie už v jeseni, alebo skoro na jar na zelený zber.