Kapusta pekinská

 

Pekinská kapusta (Brassica pekinensis) sa najviac pestuje vo východnej Ázii, kde má také zastúpenie vo výžive obyvateľstva, ako u nás kapusta. Najobľúbenejšou zeleninou je však v Čine, Japonsku a Kórei, kde majú k dispozícii široký sortiment s rôznymi vlastnosťami. V Európe ju začali pestovať až v 18. storočí. Odporúča sa konzumovať okolo 1 kg pekinskej kapusty na 1 obyvateľa ročne.

Pekinská kapusta sa podobá skôr hlávkovému šalátu, ako kapuste. Tvorí valcovitú hlávku dorastajúcu do výšky 400 až 500 mm. Patrí do čeľade kapustovitých, netvorí však hlúb. Listy sú úzke, rebrovité, so silne skučeravým okrajom, voľne obklopujú vnútorné, pevné srdiečko. Kvety kapusty pekinskej sa podobajú kvetom kapusty bielej.

 

Biologická hodnota a chemické zloženie

Pestovanie pekinskej kapusty je veľmi výhodné vzhľadom na jej krátke vegetačné obdobie, ktoré umožňuje pestovať ju ako následnú plodinu s vysokou úrodou. Jedlou časťou sú pevné, valcovité hlávky jemnej, chrumkavej konzistencie. V porovnaní s hlávkovou kapustou obsahuje menej cukrov, celulózy, ale viac ľahko stráviteľných bielkovín. Obsahuje aminokyseliny, predovšetkým Lyzín, ktorý je nepostrádateľný pre ľudský organizmus. Obsah vitamínu C sa pohybuje od 22 do 80 mg (na 100 g). Viacej ho obsahujú mladé, nevybielené, menej staršie listy. V kuchyni si môžeme z pekinskej kapusty pripraviť rôzne šaláty, prívarky, prípadne udusiť na masle.

 

Stanovištné podmienky

Pre pestovanie pekinskej kapusty vyhovujú tie isté podmienky ako pre ostatné naše kapustovité zeleniny. Vyžaduje hlinité pôdy, dobre vyhnojené kompostom. Nie je taká náročná na hnojenie maštaľným hnojom ako naše hlúboviny. Na predplodinu nie je náročná. Dobre sa darí po skorých zeleninách, fazuli, hrachu, skorých zemiakoch a šaláte.

 

Pestovanie

Po zbere predplodiny asi 14 dní pred sejbou pozemok zrýľujeme a zapracujeme do pôdy priemyselné hnojivá v dávke asi 17 g N, 2 g P2O5 a 15 g K2O. Počas vegetácie prihnojujeme na list 20 g liadku vápenatého na 1 m2.

Pri pestovaní kapusty pekinskej sa u nás často stretávame s neúspechmi. Hlavnou príčinou je veľmi skorá sejba, pri ktorej vybieha do kvetu. Najvhodnejší čas sejby je júl až začiatok augusta. Sejeme do riadkov širokých 0,40 mm a hĺbky 10-20 mm. Na 1m2 potrebujeme 1,5 až 2 g semena. V tomto období je veľmi dôležité chrániť rastliny proti skočkám, ktoré sú spolu s kvetovkou najrozšírenejšími škodcami pekinskej kapusty. O 3 až 4 týždne po sejbe rastliny jednotíme na vzdialenosť 300-350 mm v riadku. Vyjednotené rastlinky používame na prípravu šalátu.

V čase, keď sa objavia prvé pravé listy, porast okopávame a zalievame, aby sme dosiahli jemné, krehké listy. Zberať začíname v októbri alebo v novembri v čase, keď sú už vytvorené pevné hlávky. Odrezávame ich tesne pod nasadenými stopkami listov na koreni. Na skladovanie sú vhodné hlávky s hmotnosťou 500 až 600g ba i 800 až 1000g. Úrodnosť hlávok sa pohybuje od 3 do 5 kg z m2.

Hlávky pekinskej kapusty môžeme cez zimné obdobie uchovávať v čerstvom stave uskladnením v pareniskách, pivniciach alebo v chladiarňach 1 až 3 mesiace. Najlepšie je celé rastliny vykopať zo zeme a uložiť do piesku.

 

Dopestovanie semena

Semeno môžeme získať v prvom roku. Na semeno sejeme kapustu pekinskú koncom apríla do pareniska alebo debničiek, prípadne po 20. máji môžeme siať aj na výsevný záhon. Dobré vyvinuté, zdravé predpestované sadence vysádzame do voľnej pôdy koncom júna, do sponu 0,50x0,50 m. Pri pestovaní na semeno treba dodržiavať predpísanú izolačnú vzdialenosť a v okolí 500 až 1000 m nepestovať kapustovitú zeleninu. Ošetrovanie počas vegetácie je podobné ako pri ostatných kapustovitých zeleninách pestovaných na semeno.

Rastliny kvitnú v júli. Zberať začíname v čase, keď semená v šešuli hnednú. Býva to v septembri. Zberáme tak, že celé rastliny zrezávame a dosušujeme v kôlňach, alebo pod strechou. Po dosušení semená čistíme. Vyčistené a suché semená uskladňujeme na vzdušných, vetrateľných miestach. Z 1 m2 získame 60-80 g semena. Semeno pekinskej kapusty sa podobá ostatným semenám kapustovitých zelenín.

V predajniach semien ponúkajú okrem iných dva kultivary: ,Nozaki' s podlhovastou hlávkou na priereze žltou, je veľmi jemná. ,Nagaoka' - vytvára kvalitné hlávky a je odolnejšia proti vybiehaniu do kvetu.