Your Cart

Jahoda obyčajná

Jahoda obyčajná
Jahoda obyčajná
0,00€
Bez DPH: 0,00€
Lat.: Fragaria vesca L. Ľudové názvy: jahoda, jahodník, smokvica, vtáčenička

Opis

Trváca bylina Z čeľade ružovitých (Rosaceae) s krátkym rozkoreneným podzemkom, prízemnou ružicou listov, nazemnými poplazmi, 5-20 cm vysokou priamou stonkou, dlhostopkatými trojpočetnými listami a bielymi kvetmi. Plod je sladká, dužnatáčervená jahoda. Kvitne od mája do júna.

Výskyt

Rastie v ihličnatých a listnatých lesoch na slnečných miestach.

Zber

Zbierame mladé listy (lebo neskôr horknú) len z divorastúcich rastlín v čase kvitnutia a to celý trojpočetný list s krátkym kúskom stopky, prípadne aj kvitnúcu vňať, alebo koreň a zrelé plody. Listy sušíme pri teplote do 50°C a uschovávame dobre uzavreté, chránené pred svetlom a vlhkom.

Droga

Folium, Herba, Radix fragariae. List má zvrchu svetlozelenú, naspodku sivozelenú farbu, je bez pachu, trpkej, trocha slizovito horkastej chuti.

Obsahové látky

Obsahuje triesloviny, vitamín C, éterický olej, v plodoch aj invertný cukor, vitamíny A, B1, antokyán fragaín a iné látky.

Vlastnosti

Adstringens, diuretikum.

Úžitok

Liečivá i technická droga. Čaj z listov napomáha látkovej premene, osoží najmä nervóznym a málokrvným osobám, ináč aj pri kataroch žalúdka a čriev, pri chorobách močových ústrojov, hemoroidoch atď., v domácnosti sa používa ako osviežujúci nápoj (náhrada cudzozemských čajov). Plody sú výživnou a zdravou pochúťkou, pripravujeme z nich aj čerstvú šťavu, lekváre prospešné pri lámke (reume), dne a pod.

Upozornenie

Listy pestovaných druhov nezbierame.

Poznámka

Liečivé účinky má i príbuzný druh jahoda drúzgavica (Fragaria moschata Duch., syn. F. elatior Ehrh.), čiže jahodník vyšší (č. jahodník truskavec, ľudovo chrustačka) s väčšími kvetmi aj plodmi; prípadne aj jahoda trávnica (Fragaria viridis Duch., syn. F. collina Ehrh., č. jahodník trávnice) s kališnými lístkami pritisnutými k polodu. Listy sú do zberu prípustné. Čerstvé plody nekombinujeme so smotanou ani s inými tukovitými a vôbec ťažko stráviteľnými jedlami, lebo u precitlivených osôb, najmä u detí, môžu vyvolať žihľavku. Kneipp odporúča jesť ich s ľahšími pokrmami, napr. s cukromn, mliekom, alebo chlebom. Jahodové listy môžeme miešať aj s malinovými a černicovými a pridať ešte vňať ľubovníka, mäty piepornej, medovky, pamajoránu, prasličky, pŕhľavy, repíka i divozelý kvet a získame hodnotnú čajovinu všeobecne posilňujúcu organizmus. Za šálku alebo hrnček odvaru, sladeného medom, si vypijeme kedy chceme.