Remontantné kultivary jahôd si získavajú čoraz väčšiu obľubu. Je to pochopiteľné, pretože okrem hlavnej úrody v júni po krátkej prestávke kvitnú a prinášajú plody v druhej polovici leta a na jeseň. Príčinou opakovania rodivosti tohto typu jahôd je odlišná požiadavka na dĺžku dňa v čase zakladania kvetných púčikov.
Je známe, že väčšina kultivarov jahôd sú krátkodenné rastliny, čo znamená, že kvetné púčiky sa zakladajú len raz do roka na jeseň, kedy sa deň skracuje. Niektoré rastliny však tvoria kvetné púčiky v podmienkach dlhého i krátkeho dňa. K týmto patria remontantné kultivary veľkoplodých jahôd a tzv. mesačné jahody. Neutrálnosť voči dĺžke dňa pri týchto jahodách je geneticky založená ich pôvodom.
Pre pestovanie remontantných kultivarov platia podobné zásady ako pre pestovanie raz rodiacich kultivarov. Pretože remontantné jahody bývajú slabšieho vzrastu, môžeme ich vysádzať na menšie vzdialenosti. Pre lepší vývin rastlín z jarnej výsadby sa odporúča prvé kvety vyštipovať a pravidelne odstraňovať poplazy ihneď pri ich tvorbe. Týmto opatrením síce ochudobníme prvú úrodu, ale dosiahneme skoršie kvitnutie a bohatšiu druhú úrodu.
Keďže na jeseň býva chladnejšie počasie, je i čas potrebný na dosiahnutie druhej zberovej zrelosti dlhší. Preto plody väčšinou konzumujeme v čerstvom stave. Pre domáce spracovanie sú vhodnejšie raz rodiace kultivary, prípadne prvá úroda remontantných jahôd. Kvalita plodov a celková úroda remontantných kultivarov býva často znižovaná nepriaznivým priebehom počasia na jeseň. Z tohto dôvodu je vhodné sadiť v záhradkách najviac z celkovej výsadby jednu štvrtinu remontantných jahôd. Veľmi teplé a suché počasie v lete, predovšetkým tam, kde nie je možné porasty zavlažovať, má za následok tvorbu drobných, deformovaných plodov. Naproti tomu, daždivé a chladné jesenné počasie, spôsobuje pomalé dozrievanie a hnitie plodov. Celkove je možné konštatovať, že úspešnejšie je pestovanie týchto kultivarov v nižších a stredných polohách. Vo vyšších polohách často plody na jeseň nedozrievajú. Predĺženie obdobia zberu je možné docieliť zakrytím porastu fóliovým krytom pred príchodom mrazov.
Úspešné pestovanie je možné len v kvalitných pôdach dobre zásobených živinami a vlahou. Pôdu udržiavame v nezaburinenom stave počas celej vegetácie.
Pri remontantných jahodách počítame s tým, že nedozrejú všetky jahody. Aby rastliny lepšie regenerovali, je vhodné začiatkom októbra vyštipovať kvety a drobné plody, pri ktorých je predpoklad, že by do príchodu mrazov nedozreli. Toto opatrenie je dobré i zo zdravotného hľadiska, pretože na zelených, zhnitých plodoch prezimuje pleseň sivá. Remontantné jahody má význam pestovať najviac dva roky. Rastliny sú zo štyroch úrod značne vyčerpané v treťom roku prinášajú nízku úrodu.
Mesačné jahody kvitnú a dozrievajú počas celého vegetačného obdobia. Plody sú pomerne drobné, dobrej chuti s typickou arómou lesných jahôd. U nás pestované kultivary mesačných jahôd netvoria poplazy, preto sú vhodné i do skaliek a na obruby chodníkov, kde kvitnutím a plodmi pôsobia i okrasne.
Medzi povolené kultivary remontantných jahôd u nás patria Lidka a Ostara.
Lidka - bola zapísaná do listiny povolených odrôd v r. 1986. Vyšľachtená bola v Šľachtiteľskej stanici Turnov a vhodne dopĺňa povolený sortiment. Plody prvej úrody dozrievajú začiatkom júna, druhá úroda koncom júla až začiatkom augusta Pokiaľ má dobré pestovateľské podmienky, dáva veľmi dobré úrody v remontantnom zbere. Plody sú stredne veľké, sýtočervené, s tuhou, chutnou dužinou, odolné voči piesni sivej.
Ostara - bola vyšľachtená v Holandsku a u nás povolená od roku 1986. V porovnaní s Lidkou je o niečo skoršia v remontantnom zbere, ale úrodami ju neprekonáva. Plody sú stredne veľké až veľké, pevné s príjemnou aromatickou chuťou. Pomerne dobre odnožuje.
Rujana - mesačná jahoda, ktorá bola vyšľachtená na Rujane, je v hospodárskej praxi známa od roku 1910. Do listiny povolených odrôd bola zapísaná v ro1954. Tvorí vyšší kompaktný trs s menšími listami. Nevytvára poplazy a tak sa rozmnožuje semenom, alebo delením trsu. Plody má drobné, pripomínajúce lesné Jahody. Dozrievajú od júna až do príchodu prvých mrazov.