S rozvojom ovocinárstva rastie aj význam vírusových ochorení vzhľadom k tomu, že ich rozšírenie vo veľkovýsadbách a v záhradkách môže ohroziť úžitkovo..
Záhradkári s obľubou pestujú stromčekové ríbezle a egreše. Pôsobia veľmi dekoratívne a sú zdrojom hodnotného ovocia. Výhodné sú najmä stromčeky egrešo..
V nedostatočne ošetrovaných výsadbách ríbezlí a egrešov pozorujeme každoročne už v priebehu mesiaca augusta predčasné opadávanie lístia. V dôsledku pr..
Zdurenie púčikov alebo tzv. veľký púčik je obávaným ochorením čiernych ríbezlí takmer v celej Európe. Aj u nás sa bežne vyskytuje predovšetkým v záhra..
Cieľom práce všetkých ovocinárov je dosahovanie vysokých a pravidelných úrod kvalitného ovocia. Táto snaha pestovateľov je pochopiteľná, aj keď nie vž..
V rokoch s väčším množstvom zrážok spôsobujú hubové choroby ríbezlí, ako sú hrdza čiernej ríbezle, antraknóza ríbezlí, septóriová škvrnitosť ríbezlí, ..
Pestovatelia ríbezlí aj egrešov iste poznajú dosť nápadný jav, ktorý sa vyskytuje na týchto bobuľovinách takmer každý rok a do značnej miery pripomína..
Zimný postrek ovocných drevín proti chorobám a najmä škodcom patrí k ochranárskym opatreniam, ktoré už dnes realizujú mnohí záhradkári. No je ešte veľ..
S prihliadnutím na vyšľachtenie nových výkonných kultivarov Primus, Blanka, Viktória, BO-71 a niektorých ďalších, začínajú sa biele ríbezle pestovať a..
Čierne ríbezle majú svoje špecifické vlastnosti, ktorými sa odlišujú od červených a bielych ríbezlí. Plody majú vyšší obsah nutričných látok. Môžeme o..
Pri jarnom reze ríbezľových krov, prípadne pri rezaní vrúbľov či odrezkov, môžeme často objaviť výhonky, ktorých stred je vyžratý a vyplnený čiernym t..
Červené ríbezle sú ovocím horúceho leta. Svojím vyšším obsahom kyselín, vitamínov a minerálnych látok pôsobia na ľudský organizmus blahodárne, osviežu..
Čierne ríbezle obsahujú cenné výživné a pre zdravie človeka veľmi užitočné látky. Z cukrov je to najmä glukóza (hroznový cukor) a fruktóza (ovocný cuk..
Aby sme na kroch a stromčekoch ríbezlí a egrešov mali dobré úrody kvalitného ovocia, treba ich každý rok prerezať. Rezom zabezpečujeme správny tvar kr..
Pri reze a tvarovaní ríbezlí a egrešov vychádzame zo špecifických požiadaviek jednotlivých druhov i kultivarov. Niektoré kultivary sa veľmi zahusťujú ..