Your Cart

Cibuľa a cesnak

Cibuľa a cesnak
Cibuľa a cesnak
0,00€
Bez DPH: 0,00€
Cibuľa - Cesnak cibuľový (Allium cepa L.) a cesnak - Cesnak kuchynský (Allium sativum) sú rastliny z čeľade cesnakovité (Alliaceae) s pôvodom pravdepodobne z Prednej Ázie.

Cibuľa

CibuľaCibuľa je dvojročná rastlina. V kuchyni nájde uplatnenie ako cibuľa (zásobný orgán), tak aj vňať. Význammou zložkou cibule sú éterické oleje, kyselina askorbová, niacín a vitamíny C, B1, B2, E a A, z ktorých sa však podstatná časť tepelnou úpravou stráca. Arómu a prenikavú korenistú chut jej dodávajú sírne silice. V cibuli sa nachádza síru obsahujúca aminokyselina izoalliin, ktorá sa rozkladá už pri príprave. Enzým alliináza, ktorý sa v cibuly nachádza taktiež, aminokyselinu isoalliin štiepi medzi inými na dráždivý propanthial-S-Oxid, ktorý po vyparení či prsknutí dráždi sliznicu, v dôsledku čoho oči slzia. Pri výsadbe zo semena vytvára v prvom roku zásobný orgán - podzemnú cibuľu. Semená klíčia pomaly, ale aj pri nízkych teplotách. Zásobný orgán sa začína vytvárať až pri určitej dĺžke dňa a teploty a to i bez ohľadu na celkový vývoj rastliny. Tieto hodnoty sú pre jednotlivé odrody rôzne, podľa čoho môžeme odrody deliť do skupín krátkeho, stredného a dlhého dňa. V druhom roku vypučí z cibule 2-5 kvetných stvolov, vysokých 700 až 1300 mm (200-1000 kvetov ). Plodom je trojpuzdrová tobolka, v každej tobolke sú 2 semená. Povrch cibule je v zrelosti pokrytý 2-3 šupinami, pričom vňať žltne, uvädá a zosychá.

Cesnak

CesnakCesnak - je trvalá raslina. Cesnak kuchynský má široké použitie, nielen ako zelenina, ale aj v ľudovom liečiteľstve. Má protibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest. Podporuje uvoľnenie prietoku krvi, je dobrý na zníženie vysokého krvného tlaku, znižovanie hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, znižuje riziko výskytu nádorových ochorení, pôsobí aj proti črevným parazitom. Cibuľa cesnaku je zložená z niekoľko dužinatých častí (strúčikov), ktoré sú prekryté spoločným obalom bielej až purpurovej farby. Cesnak rozmnožujeme vegetatívne sadením zdravých, veľkých strúčikov z okraja zloženej cibule, ktoré odoberáme na sadenie v čo najkratšom čase pred sadením. Pri pestovaní cesnaku sa neodporúča opakované sadenie do tej istej pôdy po sebe skôr, ako v 5 - 7 ročných intervaloch.